Stage 01

Dakar2017_Leg1_02_01_0144Heel even dreigde de warmte toe te slaan bij Dakardebutant Arjan Bos.

De motorrijder uit Bergschenhoek was zich er echter goed van bewust en nam halverwege de eerste etappe van 39 kilometer even gas terug om zichzelf de kans te geven water te drinken en zich te herpakken. “De rest van de proef heb ik op de cruise control uitgereden, lekker in mijn eigen tempo waar ik me prettig bij voelde.”

Dat tempo leverde Bos een heel behoorlijke 87ste tijd op, waardoor hij aanzienlijk wat plaatsen winst boekte ten opzichte van zijn startnummer 155. Dat is knap op een stukje van slechts 39 kilometer. “Het was een listige proef, met veel stof en bulten met grote gaten er achter. Door de hoogstaande zon was het vaak lastig te zien, want dan is er bijna geen schaduw. Ik heb een paar beginnersfouten gemaakt. Ik was niet zenuwachtig, maar wel zo gefocust dat ik daardoor foutjes maakte. Ik heb wel gemerkt dat beter iets harder kan rijden, in het maximale tempo waarin ik me veilig en comfortabel voel.”

Eén van de beginnersfoutjes was dat Bos ietsje te hard een 50 kilometer-zone in reed. “Ik moet de organisatie op een ijsje trakteren vanavond, denk ik.” Een ander foutje was hij door de warmte te veel spanning in het lijf opbouwde. “Bij kilometer 19 merkte ik dat ik te kort ging ademen. Dat was het teken om even in te houden, goed te drinken en op de cruise control verder te rijden. Verder ging het prima.”

Bij de finish stond teammaatje Hans Smit al te wachten op Bos. De twee doen zoveel mogelijk samen. “We houden elkaar scherp. Samen naar de start gereden en ook samen naar het bivak, zorgen dat we op tijd drinken. Die warmte is een sluipschutter. Maar al met al ben ik heel tevreden. Voor een eerste test mag ik zeker niet klagen.”

 

Luister hieronder naar het interview door Rallymaniacs net na de special van stage 01