Pre Race

RH161231-540Uitrijden is het enige doel van Arjan Bos

Arjan Bos had zich voorbereid op gedoe en urenlang wachten, maar de debutant doorliep de keuring voor de Dakar 2017 verrassend vlotjes. “Het scheelt vast dat ik met het ervaren HT Rally-team mee ben”, meende Bos. “Die hebben dit al zo vaak gedaan, dat alles goed voorbereid was. Het viel me alleszins mee. We waren er zo doorheen eigenlijk.”

Als het met de rest van de Dakar Rally, die maandag begint, net zo gaat, knijpt Bos zijn handjes dicht. Maar zelfs dan wijkt hij niet af van zijn plan. “Ik heb maar één doel en dat is de finish halen. Ik kijk niet naar het klassement. Dat blijft ook zo als het ineens beter blijkt te gaan dan waar ik rekening mee hou. Ik wil me niet laten verleiden door overmoed.”

Zelfs nieuwjaar kon de paprikakweker uit Bergschenhoek niet van zijn plannen afhouden. Nog voor middernacht lag hij in bed. De keuring ging dan weliswaar vlot, maar een hele dag in de schroeiende hitte vergde energie. “Die hitte doet meer met je dan je denkt”, merkte hij. “Dat ga ik niet negeren omdat het toevallig oud en nieuw is. Ik ben hier maar voor één ding.”

Over de omstandigheden maakt Bos zich evenmin druk. Het is bloedheet in Asuncíon, de hoofdstad van Paraguay, maar van tijd tot tijd komt de regen met bakken uit de lucht. Daardoor is het onzeker of de eerste etappe maandag door kan gaan. Het is niet ondenkbaar dat de regen het parkoers onder water zet en dan is de organisatie van de rally wellicht genoodzaakt om de proef af te gelasten.

“We zien het wel. In de motorcross en in enduro’s heb ik het al zo vaak meegemaakt. Iedereen moet er overheen óf het wordt afgelast. Dat hoort erbij. Wat de organisatie ook beslist, het is heel simpel: je kiest er zelf voor om aan een wedstrijd mee te doen. Dan moet je niet zeuren als het wel doorgaat of juist niet door omstandigheden.”

 

Luister hieronder naar het interview door Rallymaniacs.

Bijgevoegde foto’s: Rallymaniacs en Condor Media